Thabo Motsieloa om att driva kampsportsklubb i coronatider
Den här veckan har vi intervjuat Thabo Motsieloa om hur man driver kampsportsklubb i coronatider. Thabo driver kung-fu klubben Södermalms Shaolinförening som bildades 1983. Fokuset låg redan då på tävlingar och matcher och hur man kunde få stilar som kung-fu, taekwondo och karate att mötas under ett gemensamt regelverk för att avgöra vilken stil som egentligen var effektivast. Resultat blev legendariska tävlingar och galor som Allstyle open, Challenge Cup och Master Cup med flera. Idag är allstyles en egen stil, med ett eget underförbund i Svenska Budo och Kampsportsförbundet. Till allstyles tävlingarna har man idag också adderat The Blitz, en gala som blandar flera typer av stående fighting med både amatör- och proffsmatcher.
”Hos oss har vi till exempel märkt att de yngre har visat sig ha starkare psyke på det viset. Vi har en generation som är mellan 13-16 år, som har extremt hög närvaro.”
Thabo Motsieloa
Hur driver man en kampsportsklubb i Coronatider?
– Det är svårt. Tidigt satte vi oss ner och tittade på vad vi hade för alternativ och då bestämde vi oss för att stänga ner i 10 dagar, både för att hämta andan och för att titta på vad som är det klokaste sättet att gå vidare på. Det har ju kommit information varje dag. En vecka efter vi hade stängt ner bestämde vi oss för att köra igång träningarna, fast nu utomhus och utan att man är i närkontakt med varandra. Det innebar också att vi bantade schemat och slog ihop klasser och gjorde träningen mer generisk och allmäninriktad.
Södermalms Shaolin har inriktning mot stående fighting och kung-fu. Vad finns det för tekniker som funkar bra att träna när man inte kan ha kontakt?
– Du kan ju köra alla slag och sparkar. Men det är klart att när man kör ute i naturen får man lite annan markkontakt än när man kör inne i en lokal.
På Södermalms Shaolin har ni alltid haft ett starkt tävlingsfokus. Hur pratar ni med era fighters på klubben nu när tävlingar är uppskjutna på obestämd tid? Hur jobbar man med fighters motivation under den processen?
– Det kommer vi se effekter av. Men hur den effekten ser ut, det vet jag inte, den kan gå åt två håll och det kommer att gå åt två håll. Det kommer finnas de som slutar, som fick det där avbrottet som gör att man tappar kontinuiteten. Sen tror jag det kommer finnas de som säger ”Jävlar anamma, jag ska köra”. När hösten kommer igång, med tävlingar och så, då är det möjligt att vi får se en ökad tävlingsaktivitet.
Utövarna som ändå bestämmer sig för ’jävlar anamma’, vilka framgångsfaktorer tror du ligger bakom deras inställning?
– Jag tror det finns olika personlighetstyper. Hos oss har vi till exempel märkt att de yngre har visat sig ha starkare psyke på det viset. Vi har en generation som är mellan 13-16 år, som har extremt hög närvaro. Vår utomhuspass har legat mellan 20-30 personer, nu när det har varit ganska kallt. Vad jag tror, utan att veta, när jag talar med andra i branschen så säger folk ”Åh har ni så många som kommer på passen”, så det är en bra indikator. Där ser man att det finns en väldigt stark motivation. Det är svårt att säga om det är ålderstypiskt eller om det är vi som har lyckats med just den här kullen. De är morgondagens fighters, och jag tror hela vår bransch ska ta en funderare på om vi lägger ner den tid och det nödvändiga jobbet som behövs för att hålla hög kvalitet i framtiden.
– För den åldersgruppen gäller det att ge dem möjlighet att träna mycket. Några av dem har ibland fått möjlighet att flytta upp och träna med vuxengrupperna, för att ge dem möjlighet till progression och möjlighet att känna att de är med i föreningens prioritering. Vi har ju ett gäng som tränat väldigt länge på klubben, en del av dem nästan 20-30 år, men nu har vi en del unga som känner att de är någon i sammanhanget, som kommer fram och säger ”hej hur läget” och sen får man en kram på väg in till träningen, det tror jag är jätteviktigt.
Vad saknar du mest med att tävlingar är begränsade just nu?
– Vi som klubb gör ju mycket tävlingar, förra året gjorde vi 5-6 tävlingar. Vi satt och gick igenom det här, jag och min fru Eva. Vi hade bestämt oss för att vi skulle ta det lite lugnt det här året, men när vi satt och listade det här så kom vi fram till att det var sex tävlingar i år igen. Vi fick skrota All-styles som skulle ägt rum i april, och sen var vi tvungna skrota the Blitz för i år, men All Style Open hoppas vi kunna få iväg i november. Så vi hoppas kunna vara igång igen med tävlingarna till hösten med full fart!
När tävlingarna kan börja igen som vanligt, vilka fighters från Södermalms Shaolin ska vi hålla koll på?
– En fighter som varit skadad och som genomgått operation, och som börjat ganska sent men som jag tycker är väldigt bra är Wiktor Lindström. Han gick upp i Blitz förra året. Innan det hade han gått sju matcher varav fyra som han vann på knock-out. På Blitz mötte han en fighter som gått 54 matcher. Men Victor vann den matchen!
Människor runt om i Sverige tittar mycket på Youtube och Netflix just nu. Har du några favoritkampsportsfilmer eller gamla favoritmatcher du vill tipsa om?
– Det finns en uppsjö av väldigt bra tränare som går igenom basic-tekniker och varianter på till exempel förflyttningar och kombinationer. Jag tittar mycket på sånt och försöker ta till mig det när jag känner ”det där skulle nog funka för mig och för oss”. En fighter jag följer just nu är James Toney, han var en av de bästa mellanviktsboxarna, han var världsmästare och sen gick han hela vägen upp till tungvikt och spöade bland annat Evander Hollyfield!