Pavel Antonsson – om kata- och poomseträning under Coronakrisen

Den här gången intervjuar vi Pavel Antonsson. Pavel är läkare inom ortopedi och driver klubben Dokan Dojo i Göteborg. Klubben har funnits sedan 1987 och stilen ”Dokan Ryu Ju Jutsu” firar 20 år i år!  Pavel själv började träna 1981 och har varit aktiv instruktör sedan 1984. Hans sätt att träna och tänka kring jujutsu är unikt, därför att det innehåller en uttalad idé om kombinationsträning mellan jujutsu, judo, taekwondo, karate-do och vapenträning. Du kan läsa mer om systemet i boken ”Dokan Ryu Ju Jutsu & Budo Densho” och på Pavels blogg, där han publicerar massor med träningstips för jujutsuuttövare. 

”Kata är ju som ett bibliotek där man bevarar en traditions tekniker och principer. Tillämpningarna är ju självförsvar eller strid, inte tävlingstekniker. Det finns mycket att lära från kata: tillämpning i självförsvar och strid, historik, andningsteknik och kroppskontroll och förståelsen av Taisabaki.”

Pavel Antonsson

Vilka tips har du att ge kampsportare när man kan inte träna som vanligt på grund av Coronakrisen?

– Det finns mycket som man fortfarande kan träna på egen hand! Styrka, kondition, redskapsträning (säck) och framförallt kata.

https://youtu.be/Pq40e8gPHKI

Din huvudstil är ju framförallt jujutsu, men du är även dan-graderad inom judo. Vilka moment, övningar och tekniker etc. finns det inom jujutsu och judo som utövare kan fokusera på när man inte kan träna med andra?

– Vår Dokan Ryu Ju Jutsu är ju en ganska bred teknisk stil! Med rådande omständigheter så håller vi oss nu framförallt till slag-, spark- och kataträning. Vi undviker all närkontaktsträning under gruppträningarna. Just nu har vi dragit ner kraftigt på organiserad gruppträning, men vi kommer istället att starta upp träningar utomhus.

– Att sedan två symtomfria sparras eller graderingstränar tillsammans är en annan sak. Än så länge får man vara restriktiv med organiserad gruppträning. Hos oss tränar inte hela gruppen varje gång. Vi har delat in den efter bältesnivå. På det sättet blir vi inte för många på mattan. Barnträningen kommer att helt ske utomhus.

– Judo är ju alltid lite svårare, men man kan även här repetera lite solo med ingångar och rörelsemönstret i de olika Kodokan Kata. Men så klart saknar man kontakten, draget och rycket!

Du är ju också högt graderad inom stilar som taekwondo och karate. Vad skulle du säga fungerar bra att träna själv inom taekwondo och karate?

– Grundtekniksträning, kata och poomse fungerar på egen hand. Man får dock sätta en disciplin! Träna igenom en kata eller poomse 20 gånger, 50 repitioner av en speciell spark eller blockering.

Disciplin och självdisciplin är två ledord inom budo och kampsport – hur bygger vi upp det i den nuvarande situationen när elever inte har möjlighet till samma kontakter med tränare eller kan träna i en miljö som präglas av disciplin?

– Ja, det blir svårt! Tror ändå att den träning som de flesta har gått igenom ska ha gett de flesta både självinsikt och självdisciplin. Jag tror att man kommer ihåg och saknar den disciplin och gemenskap som vi har under våra gruppträningar. Den präglar sedan ändå var och ens dagliga tillvaro, även om det i denna stund kan kännas tungt för många. Jag är positiv! Denna tunga tid kommer att vara förbi inom en tid! Snart så fightas vi och njuter igen!

Har du lagt om din egen träning?

– Ja! Opererade min axel i januari, så det har blivit mycket rehabträning. Just nu är det fokus på styrka och kata och poomse.

Kata och poomse blir ibland ifrågasatt ”som om de inte hör hemma i fighting” utan snarare bara skulle vara en del ”kampsportens kulturarv”. Hur tänker du? Varför ska moderna fighters lägga tid på kata och poomse? Och vad kan det ge ”ens game”?

– Som ung fighter var man ju inget större fan av kata! Men man skall skilja på kata och fighting. Kata är ju som ett bibliotek där man bevarar en traditions tekniker och principer. Tillämpningarna är ju självförsvar eller strid, inte tävlingstekniker. Det finns mycket att lära från kata: tillämpning i självförsvar och strid, historik, andningsteknik och kroppskontroll och förståelsen av Taisabaki. Ett vanligt fel är att en kata/poomse enbart tränas för gradering eller tävlings skull. Flashigt utseende men utan innehåll! Det viktiga är att tillägna sig en katas tillämpning (bunkai) och förstå dess principer (kaisetsu). Då får den ett syfte och en användning.

Har du någon favoritkata? Har du någon kata som du själv tränar på just nu?

– Har många, men några som jag ofta återkommer till. I jujutsu och karatejutsu så är det just nu Kata Wanshu (Wado). Senaste tiden har det blivit en del instruerande i Nage no Kata (judo). I taekwondo har det senaste blivit en del Koryu Original Jidokwan, så som Koryo såg ut i sitt originalutförande. En poomse med många tillämpningar i självförsvar. Stora skillnader mot dagens Koryo. I iaijutsu och kenjutsu har jag många favoriter.

Vad saknar du själv mest med att träningen är begränsad? Vad är det första du kommer göra när ni kan köra igång för fullt?

– Gemenskapen, köra lite kontakt, adrenalinkicken! Första fulla passet då kör vi full sparring! Newaza är ju också något som jag nu saknar rejält!

Människor runt om i Sverige tittar mycket på Youtube och Netflix just nu. Har du några  favoritkampsportsfilmer eller gamla favoritmatcher du vill tipsa om?

– Tittar mycket på framförallt katafilmer! För dig som är högre graderad eller svartbälte så är det en bra tid för repetion av kata, teori och lite historik!

 

Här kan du läsa första delen av vår intervjuserie om ”Kampsport under Coronakrisen” där vi intervjuade Mike Wall (jujutsu/BJJ)

Håkan Gustafsson

En reaktion på “Pavel Antonsson – om kata- och poomseträning under Coronakrisen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*