Mike Wall
– Kampsport i Coronatider

”Gemenskapen och energin man får på klubben är svår att hitta när man tränar själv. Jag saknar mina vänner, min coach med flera. Vi kommer säkert öppna för anpassad träning ganska snart om det tillåts. Så snart det blir tillåtet med BJJ igen då ska jag rulla-rulla-rulla!”

Mike Wall

Coronaviruset har slagit hårt mot kampsporten i Sverige. Vi är vana att träna mycket och vi är vana att träna nära varandra. Våra liv kretsar kring klubbar, träningar och tävlingar – nu står vi inför en ny situation där vi tvingas hålla distansen och där vi måste omvärdera vårt sätt att träna och tänka. På flera håll har klubbar varit tvungna stänga ner och tävlingar skjutits upp på obestämd tid. Hur håller vi motivationen uppe? Vad funkar att träna utan närkontakt?

I en serie intervjuer kommer vi att följa några olika kampsportsprofiler och få höra hur de tränar, tänker och driver klubbar i Coronatider. Först ut är ingen mindre än Mike Wall, som driver Fenix Kampsport i Helsingborg. Mike Wall har varit med på den svenska kampsportsscenen länge, närmare bestämt sedan 1977. Han blev utsedd till årets ledare på Kampsportsgalan 2007 och fick hedersuppdraget springa med OS-facklan 2008. Han har 7 dan ju-jitsu och 1 dan i BJJ.

 

Du har publicerat en hel del videos i sociala medier med träningstips. Vilka tips vill du ge till kampsportare medan lokaler och dojos är nedstängda på grund av Coronakrisen?

– Det svåra är att inte tappa motivationen och lusten. Eftersom olika kampsporter har olika tuffa restriktioner, drabbas vi väldigt olika. På min klubb är det en stor del som tränar BJJ och vi kan inte träna på det sätt vi brukar.

– Ett gott råd är att bygga upp en bank med övningar man kan göra själv. Mycket rörelse, balans och styrka. Låt dig inspireras av alla olika idrotter och utnyttja möjligheterna att lära nytt.

Hur har du lagt om din egen träning?

– Jag har tagit hand om familjen, unnat mig lite ledighet och njutit av att inte vara bunden till ett schema varje kväll.  Å andra sidan saknar jag min vanliga träning och har fått anpassa den. Jag kör mycket fysträning eftersom jag har en skada i höften som inte tillåter så mycket löpning.

Hur resonerar du med dina elever och fighters – vilka träningstips ger du dem?

– Alla har olika behov och familjesituationer. De får råd och tips om att göra som jag. En del skriver träningsdagbok, rehabtränar skador med mera. Att låta sig inspireras är viktigt och att våga träna på nya sätt.

Du har 7 dan i jujutsu. Finns det några speciella tekniker, moment eller övningar som funkar att träna själv när man inte kan ha närkontakt?

– Jujutsu som kampsport är ganska komplett och komplex. Vår stil innehåller tekniker stående; slag, sparkar av olika slag. Denna del kan man med fördel träna även nu. Vi kör mycket boxning, säckar med mera.

– En annan del är användandet av olika redskap och vapen. Till exempel trubbiga vapen som stavar och pinnar av olika längd. Självförsvarsmässigt är det mycket fokus på 60 cm långa escrimapinnar. Om man hellre gillar att använda lite längre stavar är det träningsmässigt enkelt att träna själv med jo 120cm eller bo 180 cm. De av oss som även tycker om Kobudo kan träna upp färdigheter både med svärd, sai, tonfa, nunchaku och kama

– Självförsvarsanpassad träning med partner får vi stå över nu, precis som ingripanden, brottning på marken med mera.

Du har 1 dan i BJJ och har ett EM-guld i brunbältesklass. Finns det BJJ-tekniker som går att öva själv när man inte kan rulla med andra?

– Tyvärr är det närkontakten och kampmomentet som är centralt i både BJJ, Submission Wrestling och liknande stilar. Det är också det man älskar! Men nu får man anpassa sig.  Har man tillgång till en brottar- och sparringdocka så kan man göra mycket. Det går även att köra positionsträning med vanlig säck eller sparkmitts.

– Att titta på sjukt mycket matcher och instruktionsfilm är också nyttigt och lärorikt.  Självklart kan man även träna styrka, rörelse, fallteknik, koordination, flexibilitet med mera.

Mike Wall EM-guld 2018 i BJJ brunbältesklass

Vad saknar du själv mest med att dojon är nedstängd? Vad är det första du kommer göra när dojon kan öppna igen? 

– Gemenskapen och energin man får på klubben är svår att hitta då man tränar själv. Jag saknar mina vänner, min coach med flera. Vi kommer säkert öppna för anpassad träning ganska snart om det tillåts. Så snart det blir tillåtet med BJJ igen då ska jag rulla-rulla-rulla!

I Swedish Open BJJ 2019 mötte Mike Wall ingen mindre än Tommy Lilleskog Langaker

Människor runt om i Sverige tittar mycket på Youtube och Netflix just nu. Har du några  kampsportsfilmer eller gamla favoritmatcher du vill tipsa om?

– Jag spelar mycket schack över nätet för att hålla igång intellektet. På filmfronten är jag allätare och älskar att se mina gamla klassiker som Gladiator, Jakten på Röd Oktober med flera. Kampsportsrullar med stjärnor som Chuck Norris, Bruce Lee, Steven Segal är inte riktigt min cup-of-tea just nu.

Håkan Gustafsson

3 reaktioner till “Mike Wall
– Kampsport i Coronatider

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*