Karate är en kamp mot sig själv – intervju med Björn Jonzon
För vissa är kampsport en hobby. För andra är det hela livet. När man kliver in i Budo Zen Center i Stockholm, det svenska högkvarteret för Goju Ryu Karate, så inser man snabbt att ägaren lever, äter och andas sin passion. Kampsport.se fick möjlighet att träffa Björn Jonzon, 6e dan.
Att kliva in genom dörrarna till dojon på den lugna Stockholmsgatan är som att på ett ögonblick förflyttas till Japan. Varje yta känns minutiöst genomarbetad och slipad till perfektion under de snart trettiofem åren som dojon har funnits. Och sensei Björn Jonzon har i fyra decennier gjort sitt bästa för att lära ut lika autentisk Karate.
– Kampkonsterna har mognat sedan jag började på 60-talet, och vi ser alla varianter på marknaden idag. Det jag representerar är det samma som finns på Okinawa, tack vare min lärare Morio Higaonna, säger Jonzon.
Goju Ryu Karate grundades på den japanska ön Okinawa av Chojun Miyagi, vars mästare hade studerat kinesiska kampkonster, och förs idag vidare över hela världen inom International Okinawa Goju ryu Karate Do Federation, (IOGKF). Det var så Jonzon kom i kontakt med stilen, efter några år av träning inom andra kampsporter.
– Jag började via litteraturen leta vidare och fann kampkonstens historia i olika former. Det ledde till en resa till karatens ”mekka” Okinawa och traditionell karate med rötter i zen. När man inser att den värsta motståndaren är man själv, så övergår kampen till att övervinna sig själv och sina inre motsättningar i stället för yttre motståndare. Det är en livslång strävan.
Det är kombinationen av idrott, vetenskap, konst och filosofi i träningen som fascinerar Jonzon mest, och det märks när han berättar om vad han anser vara sina höjdpunkter:
– Resan till Okinawa var ett äventyr, men paradoxalt nog tänker jag här även på alla misslyckanden senare i karriären. Misslyckanden under resans gång kan förvandlads till höjdpunkter och bli de allra värdefullaste erfarenheterna man kan ha i livet, säger Jonzon.
Han beskriver karate som något som förespråkar personlighetsutveckling, och han tror starkt på att den kommer ha en stabil plats på kampsportkartan även i framtiden.
– Klassisk Goju Ryu Karate är i sin helhet självförsvar, både mot yttre motståndare och egna inre motsättningar. Man får inte glömma att man förr försvarade sig på liv och död. Systemet måste därför vara väl genomtänkt både på bredden, längden och djupet.
Jonzon har sett många komma och gå i hans dojo under sina fyra decennier som sensei, däribland kändisar som skådespelaren Stefan Sauk som i många intervjuer har talat varmt om sin karateträning.
Björn Jonzons recept på att lyckas som utövare i Karate, och livet, delar han gärna med sig:
– Det krävs tålamod, och tilltro till en bra lärare och det paradoxala i undervisningen, träningen och livet.
Av: William Ustav