Judoklubben IK Södras gedigna arbete

Judoklubben IK Södra från Farsta har arbetat aktivt och målmedvetet med att delta på Special Olympics Games sedan första upplagan av spelen gick av stapeln 1970. Klubben arbetar med judoutövare som har olika funktionsnedsättningar och har under årens lopp samlat på sig en bred erfarenhet inom området. Att delta på Special Olympics olika evenemang är viktigt för både klubben och utövarna. Tävlingen synliggör målgruppen och ger de möjligheten att delta utifrån deras egna förutsättningar. I år kommer IK Södra även delta i Special Olympics School Day för att visa upp och, förhoppningsvis, locka fler till att börja med judo.

IK Södra har många att tacka för det gedigna arbetet med funktionsnedsatta genom åren. Det finns tre personer som ska ha en extra stor eloge för sitt idoga engagemang.

Solveig Malmkvist är en av klubbens grundare och den som startade arbetet med inkludering och judo för alla.

Ann Löf började hjälpa Solveig med de tidiga grupperna under 70-talet och har sedan dess utvecklat arbetet med hur alla ska kunna vara med och träna. Alla är välkomna precis som de är.

Tomas Rundqvist har funnits vid Anns sida och har bidragit oerhört mycket till att göra IK Södra till en mycket respekterad klubb internationellt.

Special Olympics grundades i USA av Eunice Kennedy Shriver 1968. Tävlingen riktar in sig på personer från 12 år och uppåt som har en intellektuell funktionsnedsättning. 1994 bildades Special Olympics Sverige och tio år senare tog den svenska satsningen ytterligare fart när man påbörjade ett projekt tillsammans med Svenska Parasportförbundet. Från och med maj 2009 är tävlingen en del av Sveriges Paralympiska Kommitté. Sverige arrangerade för första gången Special Olympics Games 2016 i Göteborg med 750 tävlande i åtta olika idrotter. Årets upplaga av spelen arrangeras mellan 16-19 juni och kommer vara belägen i Malmö. Man kan välja att tävla i elva idrotter, bland annat fotboll, ridning, golf och judo.

Att få ihop allting bakom kulisserna tar sin tid, arbetet med att delta i årets evenemang startade direkt efter att förra årets Special Olympics World Summer Games i Abu Dhabi avslutades. För att få delta måste utövarna uppfylla vissa kriterier och arbetet för att delta i kommande upplaga, som hålls i Berlin nästa sommar, har redan påbörjats. Förberedelserna inför uttagstävlingen i Malmö i sommar har pågått sedan april 2019 och pandemin har under den tiden bjudit på en hel del utmaningar. När det var som allra värst valde klubben att istället gå över till att genomföra digitala träningar. Utövarna, liksom tränarna, tränade då hemifrån, en träningsform som kallas tandoku-renshu. När det återigen blev möjligt att träffas, samlades de som ville och kände sig trygga med det, utomhus för fortsatt individuell träning. Förutsättningarna för att förbereda utövarna inför tävlingen har minst sagt varit tuffa, speciellt för en grupp som vanligtvis redan tampas med dagliga utmaningar.

I slutet av förra året kunde klubben äntligen börja träna tillsammans som vanligt igen och fick även möjlighet att arrangera sin egen tävling, Södra Judo Open. Tyvärr deltog inte så många utövare från andra klubbar, då rädslan för pandemin fortfarande var stark men de som var med gavs en gyllene chans att återigen komma tillbaka i tävlingsform. Under våren började saker och ting återgå till det normala och klubben deltog i Swedish A-Judo Open i Lindesberg, utövarna fick då möjlighet att återförenas med sina vänner från runtom i landet. Det var även ett bra tillfälle att åter ställas mot andra motståndare och se hur väl pandemiträningen hade fungerat. Träningsformen visade sig ha fått önskvärd effekt, då klubben lyckades ta med sig hela tre guld, fem silver och åtta bronsmedaljer hem till Farsta igen. Medaljregnet placerade IK Södra som vinnare i lagtävlingen.

Dick Rösselharth är ytterligare en av IK Södras eldsjälar. Han är numera ledare och har varit aktiv inom klubben sedan unga år.

Du reser flera mil för att hålla i träningar under veckorna. Vad är det som får dig att fortsätta göra det?

– Det som driver och får mig att fortsätta är den positiva inverkan som jag ser att judon har på alla våra aktiva. Tyvärr blir ju ofta den här målgruppen väldigt stillasittande och en del isolerade, i den bemärkelsen att de kanske inte har så väldigt många andra aktiviteter. Då blir judon en fast punkt att kunna vara sig själv med likasinnade, samtidigt som de får en bra träning på sådant som för många kan vara utmanande. Exempelvis balans, koordination, kroppskontroll och så klart att lära sig falla när balansen och koordinationen spelar en ett spratt. Det som får mig att fortsätta är helt enkelt allt som man får tillbaka, glädjen i deras ögon när de klarar något som varit svårt och glädjen av att se någon övervinna rädslan att gå upp på mattan och tävla.

Din son, Ludwig, tillhör samma klubb. Hur är det att träna tillsammans?

– Som för alla andra föräldrar som är tränare för sina barn är det inte alltid en dans på rosor men vi har varit på mattan tillsammans sedan han var 5 år. Det är 10 år nu, så vi har hittat ett fungerande sätt även om det inte alltid är enkelt. Jag får försöka hålla mig ifrån att detaljinstruera honom och överlåta det till mina tränarkollegor. Det är inte alltid lätt men vi har aldrig blivit osams under de här åren på grund av att jag är tränare.

Vad tycker du att judon har för inverkan på folk med funktionsnedsättningar?

– Oj, jag skulle säga att den har en oerhört stor inverkan på så många olika plan. Vi har exempel på personer med svårare autism, som till en början inte vågat ta i någon överhuvudtaget och nu går matcher mot vilt främmande människor där man tar i dem hela tiden. Vissa aktiva har spenderat flera år med att bara sitta på mattan och titta innan dem till slut är med och kör på sina villkor. Judon, som de flesta kampsporter, har ju en tydlighet som kanske inte finns i så många andra idrotter. Till exempel så börjar och slutar ju alla träningar på samma sätt med att vi hälsar. Det kan ju variera lite i varje träningspass men just fyrkantigheten attraherar många aktiva. Vi har haft personer som har haft svårt för de mer matchlika inslagen men där kata har visat sig vara ett perfekt redskap, då det inte finns några om eller men, utan att man gör exakt samma sak varje gång. Sedan är ju de rent fysiska inslagen för hela kroppen fantastiska för våra aktiva, där vi tränar de inslag jag nämnde tidigare men även styrka, rumsuppfattning med mera.

Hur ser klubbens målsättning ut för årets Special Olympics Games?

– Målsättningen är densamma som för alla andra tävlingar vi åker på, kämpa väl och ha roligt. Det är inte bara tävlingen i sig vi har en målsättning för, det handlar minst lika mycket om att försöka klara sig själv lite mer än förra gången. Våga dela rum med någon som man kanske inte känner så bra, våga delta på större samlingar som man kanske är lite nervös och ängslig inför. Sedan hoppas vi ju såklart på att vi, innan och under pandemin, har lyckats vidareutveckla våra aktivas judokunskaper så pass att vi får med oss lite medaljer av ädlare valör hem. Så den övergripande målsättningen är att se till att samtliga aktiva som åker med ska utvecklas på ett eller annat sätt sedan sist.

Läs mer om Judoklubben IK Södra

Läs mer om Special Olympics Games

Läs även om Karatefamiljens nya liv i norr

Tomas Loman

6 reaktioner till “Judoklubben IK Södras gedigna arbete

  1. Pingback: do-posle-psihologa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*