Island strävar mot karatetoppen
Island. Ett land med osedvanligt kargt landskap, värmande källor, styrkemän – och karate. Just karaten är kanske inte det första man förknippar med ön ute i norra Atlanten. Den framtida förhoppningen är emellertid att nationen med hjälp av bra planering, korrekta träningsmetoder och kvalificerade tränare så småningom ska kunna etablera sig i världstoppen.
För att isländsk karate ska kunna utvecklas och knappa in på omvärlden krävs influenser och kunskap utifrån. Gunnlaugur Sigurdsson planerade ett karateevenemang och ville plocka in en välrenommerad instruktör. Det resulterade tillslut i den ukrainska OS-medaljören Stanislav Horuna – och allting började med ett meddelande på sociala medier.
– Jag har följt Stas de senaste tio åren och jag har alltid gillat hans sätt att slåss, hur han uppför sig på tatamin och hans aldrig ge upp-mentalitet. Han la upp ett inlägg på sitt Instagramkonto där man fick fråga honom vad som helst och jag frågade om han skulle vara intresserad av att besöka Island för ett seminarium. Han sa ja och därifrån började bollen rulla. Stas framstod som en vänlig och jordnära kille. Jag fick en ny vän, säger han och fortsätter:
– Lägret gick bra och överlag var folk mycket nöjda med evenemanget. Vi hade mellan trettio och fyrtio personer som deltog under helgen. Övergripande tillfredsställelse från alla som jag har hört ifrån.
Intresset kring karate är i ärlighetens namn inte speciellt stort på Island. I alla fall inte än så länge. Kampsporten figurerar i periferin jämfört med andra sporter på ön. Förhoppningen är dock att sporten ska kunna hitta fler intressenter, växa sig ännu större och i slutändan lyckas skörda internationella framgångar.
– Karate är långt ifrån en vanlig sport på Island och utövarna är inte många. Varje gång vi tar in utomstående instruktörer ger det våra karatekas ett stort uppsving. Det finns tretton klubbar som lär ut olika stilar med mix av traditionell och sportkarate och en av dem fokuserar enbart på sportkarate, säger han och tillägger:
– Fortsättningsvis hoppas jag att vi kan få upp det totala antalet utövare och att vår nivå blir bättre och samtidigt närmar oss andra nordiska länder. Det isländska karateförbundet har en prestationsstrategi på plats som berör det. Sedan försöker enskilda klubbar implementera dessa strategier så gott de kan.
Målet som ligger närmast till hands är att jobba hårt för att lyckas minska gapet mellan önationen och de andra nordiska länderna. Det försöker man uppnå med en nordisk granne, passande nog.
– Det är svårt att säga men vad jag har observerat verkar klyftan (till andra nordiska länder, reds. anm.) öka när vi går upp i åldersgrupperna. Island har en svensk kumitecoach och en isländsk katacoach. De genomför regelbundna helgseminarier för landslagsmedlemmarna och bjuder in kommande talanger att delta. De för sedan vidare informationen till klubbarna att följa upp i sina träningar för dessa idrottare.
Slutligen frågar jag honom om det, i nuläget, finns några utövare på ön som kan hävda sig på den största scenen. Samt vad han själv tror om sannolikheten att vi får se isländska karatemästare i framtiden.
– Det är några som har haft relativt bra resultat internationellt men inte på den allra högsta nivån. Med bra planering på alla plan, korrekta träningsmetoder och kvalificerade tränare, ja.
Läs mer om OS-medaljören Stanislav Horuna
Läs även om Islands Karateförbund