En judoklubb som skapar tillhörighet
Trollhättans Judoklubb har sedan 1966 varit en central plats för judoentusiaster i alla åldrar. Klubben strävar efter att vara en inkluderande plats för alla, oavsett bakgrund eller erfarenhet. Med judons kärnvärden som ledstjärna, integreras dessa principer i både träning och klubbkultur. Kampsportnews har varit i kontakt med huvudtränaren Catrine Mattsson, för att få veta mer om verksamheten och deras filosofi.
Trollhättans Judoklubb (öppnas i ny flik) grundad 1966. Klubben strävar efter att vara inkluderande och välkomnande för alla. De följer de värdegrunder som är centrala för judo och implementerar dessa i både träningen och klubbens kultur. Genom barnanpassat språk förklarar klubben viktiga koncept på ett lättförståeligt sätt för de yngre medlemmarna.
– Vi tränar tjejer och killar tillsammans och respekterar olika graderingar. Oavsett var man kommer från, är man alltid välkommen här. Vi tar hand om alla, säger Catrine.
Jämställdhet och mångfald
För att främja jämställdhet och mångfald inom klubben, har Trollhättans Judoklubb ett aktivt ungdomsråd. Ungdomsrådet är involverat i beslut som rör klubbens aktiviteter, som att föreslå disco, läger och inköp av utrustning.
– Alla behövs på olika sätt och alla ska få vara med och bestämma. Man måste inte tävla för att vara en del av klubben, berättar Catrine.
Klubben stöder också medlemmar som vill träna och tävla med hijab, trots att det inte är godkänt enligt internationella judoregler. De kämpar för att en av deras medlemmar ska få delta fullt ut, och hennes vänner i klubben ger henne sitt fulla stöd.
– Hon är en förebild för yngre tjejer, både med och utan hijab, säger Catrine och berättar att hon är stolt över att Sverige har tillåtit henne att tävla, trots de formella restriktionerna från Internationella Judoförbundet (IJF).
Adaptive Judo: En nyhet för hösten
I höst introducerar klubben Adaptive Judo, anpassat för personer med funktionsvariationer. Målet är att göra judo tillgängligt för alla, oavsett begränsningar, och skapa en trygg och inkluderande träningsmiljö för utveckling och glädje.
– Vissa behöver mindre grupper för att kunna delta fullt ut, och det är precis vad vi kan erbjuda med denna nya satsning, säger Catrine.
Trollhättans Judoklubb är först med Adaptive Judo i området. Catrine påpekar att den strukturerade naturen av kampsport ofta fungerar mycket bra för barn med exempelvis ADHD.
Det som utmärker klubben
Judo passar alla åldrar och kön. För de som tränar judo utvecklas fysisk styrka, smidighet samt självdisciplin, respekt och koncentration. Klubben erbjuder genomtänkt och unik judoträning som är rolig och varierande.
– Varje träningspass har en tydlig tanke bakom sig för att hålla deltagarna engagerade och längtande till nästa pass, berättar Catrine.
Betydelsen av klubbens egna tävlingar
Lilla Trollträffen och Trollträffen är två tävlingar som klubben arrangerar själva. Catrine betonar att tävlingarna är centrala för klubbgemenskapen och ekonomin, vilket gör det möjligt att hålla fler tävlingar.
– De yngre barnen som inte får tävla på Trollträffen, ser fram emot den stora Trollträffen. När de kommer på Trollträffen och får se sina tränare tävla tycker de att det är stort och de blir lite som idoler för våra yngre medlemmar, berättar Catrine.
Förberedelser och resurser för tävlingar
Trollhättans Judoklubb förbereder medlemmar för tävlingar genom föräldramöten vid varje terminsstart. Catrine betonar att engagemanget stärker klubbgemenskapen och ekonomin genom frivilligt volontärarbete, såsom hjälp i kafeterian eller i sekretariatet. Tävlingsförberedelserna under träningarna anpassas efter ålder och erfarenhet, med ”låtsastävlingar” för yngre barn och vanlig träning för äldre och erfarna judokas.
– I maj är det en ganska hektisk tävlingsmånad och på träningspassen är det fokus på favorit tekniker, säger Catrine.
Det sociala sammanhanget kring tävlingar och träningsläger är lika viktigt som själva tävlandet. Tävlingsdagar är oftast på lördagar, med träningsläger dagen efter. Enligt Catrine är gemenskapen och aktiviteterna runtomkring som är de mest minnesvärda.
Gratis träning för grundskoleelever i sommar
I sommar ger Trollhättans Judoklubb gratis judoträning för barn och ungdomar (6-16 år) i vecka 28 i D-hallen på Älvhögsborg i Trollhättan. Catrine säger att det är en unik möjlighet för alla, oavsett erfarenhet, att förbättra sina färdigheter och skapa nya vänskapsband. Träningen leds av klubbens tävlingsjudokas Wilmer Mattsson och Vilja Kördel, båda medaljörer i sina senaste tävlingar. Under sommarträningen hålls två dagliga pass med grundläggande tekniker som fallteknik, fasthållningar och enkla kast. Catrin hoppas att träningen kommer att locka barn från hela staden för att främja möten och gemenskap.
Syftet med gratis sommarträningen är att ge alla möjlighet att prova på judo, oavsett ekonomiska förutsättningar. En inkluderande miljö främjar både tjejer och killar att upptäcka fördelarna med judo. Träningarna hålls även centralt för att vara lättillgängliga för alla att delta.
Foto: Trollhättans Judoklubbs Facebookgrupp
Läs om De ukrainska judosyskonen
Läs om Glatt avslut på årets sista Judits Pokal
2 reaktioner till “En judoklubb som skapar tillhörighet”