En för alla, alla för en
I karateklubben Botkyrka Shukokai Karate är gemenskap fundamentalt. Micke Lundström brinner för att anordna träningsläger och skapa en god sammanhållning inom klubben.
Kampsportnews kontaktade Micke för att få veta mer om hur det går till när de anordnar sina träningsläger runt om i världen.
– 1984 tog jag över Stockholms Shukokai Karate som huvudinstruktör. Kubben låg då i Älvsjö. Det var ingen lätt uppgift och jag bestämde mig för att flytta klubben till Tumba där jag då bodde. 87 startade jag Botkyrka Shukokai Karate och har sedan dess jobbat målmedvetet med att göra vår verksamhet stor och bred. Botkyrka Shukokai Karate är en del av Kimura Shukokai Sweden. Kimura Shukokai Sweden är en del av Kimura Shukokai International. Jag har varit med och skapat resor sedan 91. Då var vi fem personer som åkte tåg till Brunnen i Schweiz för deltagande vid VM i Kimura Shukokai Karate. Förutom den resan har vi under åren även varit i Japan, Portugal, Finland, Estland, USA, Sydafrika, Schweiz, Tyskland och England. Vissa av de länderna har vi varit i ett flertal gånger.
Att planera och genomföra träningsläger runt om i världen är lättare sagt än gjort. Det är många som hjälper till för att resorna ska bli så trivsamma som möjligt.
– Jag gillar tillhörighet. Att vara en del av något större och så är vi med vår tillhörighet i Kimura Shukokai International. Sammanhållning är a och o. Att vara en glad och trevlig kamrat, säga god morgon, tacka för maten och så vidare. Är det frukost klockan sju så är man där fem minuter tidigare. Pigg, glad och redo för dagens äventyr. Vi har gått från att vara några få till trupper på upp emot fyrtio personer. Att sy ihop en resa med runt trettio-fyrtio personer är ett stort jobb. Alla bokningar som ska göras, träningen ska planeras och få truppen att prestera på topp. Det är en kul och krävande uppgift för alla inblandade. Vi har genuina ledare och en fin klubbkänsla med stort hjärta. Verksamheten sträcker sig från fyraåringar, motion, elit och en grupp för funktionsnedsatta. Vi är en riktigt bred karateklubb. Allt passar inte alla men vi är över fyrahundra aktiva och har varit det i över tio år. Vårt grundrecept är karate som god och sund motion till folk i alla åldrar. Det har funkat bra för oss under alla år.
Det är ett stort ansvar att åka på träningsläger med barn och ungdomar. De olika ansvarsområdena delas upp inom gruppen. Fördelningen gör även att de unga får en möjlighet att växa.
– Att vara med på våra resor är så klart krävande men roligt. Uppgifterna delegeras i truppen, team manager, coacher och så vidare. Vi är många som är med och delar på jobbet runt resan. Vi skapar minnen för livet med våra resor vart de än går. Den stora responsen är vad vi får vara med om. Jag brukar säga att vi är priviligierade och lyckligt lottade i våra karateliv. Något som jag är glad över att få dela med mig av. Då vi valt att resa utan föräldrar har vi under åren skapat ett förtroende och vi får låna barnen och ungdomarna under våra resor. Det är ett stort ansvar och en ära att få vara så betrodd. Det är så kul att se de yngre växa. Att se de äldre vara stöttande mot de yngre och att se alla kämpa på mattan och ta sitt ansvar i truppen. Det kanske är normalt men jag upplever att det blir slappare och slappare i samhället i stort. Jag är så glad över vårt sätt att jobba. En för alla, alla för en gör stor skillnad. Alla kan inte vinna men alla växer av våra resor.
Inom elitidrott är konkurrensen hård. De flesta karateutövarna får aldrig chansen att representera det svenska landslaget. Stillandslaget kan jobba lite annorlunda och ge utövare den ärofyllda möjligheten att få dra på sig den svenska landslagsdressen.
– Att ta sig in i det svenska karatelandslaget är svårt. De flesta når inte dit. I vårt stillandslag kan vi jobba lite större och bredare. Att få bära en blågul overall, resa runt i världen, och om du vinner så spelas vår fina nationalsång, det skapar riktigt stora minnen från resor i karatelivet. Det värmer så skönt i mitt hjärta att få vara med och se personer växa med sina uppdrag, unga som gamla. Truppen tas ut cirka ett år före eventen och det brukar vara en blandning av åldrar mellan tolv och sextio år. Beroende på var vi ska och vad kostnaden är, så är trupperna mellan trettio och fyrtio deltagare. I vår trupp är det såklart satsning som gäller. Att bära vår overall är en ära och ett stort ansvar.
Klubben kommer givetvis fortsätta anordna träningsläger. Siktet är redan inställt på nästa expedition som sker i höst.
– 2018 arrangerade vi VM i Kimura Shukokai Karate i Annexet vid Globen. Ett megajobb som vi skötte exemplariskt med femhundrafemtio deltagare. Att vara en del av Kimura Shukokai International är viktigt för mig. Det ger oss möjlighet att få resa på våra internationella event och träffa likasinnade från vår värld inom KSI. Nya vänner, nya erfarenheter och så vidare.Våra stilmästerskap KSI-EM och KSI-VM går vart annat år och resorna till de eventen blir oförglömliga. Nu senast i juli 2023 åkte vi till Kapstaden i Sydafrika. Nästa äventyr blir vårt KSI-EM i oktober i Tallinn och truppen är på cirka fyrtiotre deltagare.
Fotograf Susanne Lindberg
Läs mer om Botkyrka Shukokai Karate
Läs även om Ramon Malavé