Smilla – Från Sundbyberg till världsmästartiteln i Muay Thai
Med en resa som började under en semester i Thailand och ledde till världsmästartitlar i en av världens största kampsportsorganisationer, har Smilla Sundell visat att drömmar kan bli verklighet, med hårt arbete och starkt stöd från familjen. Trots sitt fullspäckade schema fick Kampsportnews möjligheten att prata med henne om vägen till toppen, hennes drivkrafter och de oväntade lärdomarna från resan – och hennes svar är lika inspirerande som överraskande!
En oväntad början i Thailand
Smillas resa inom Muay Thai började när hon var bara nio år gammal under en familjesemester i Thailand.
– Jag höll på med karate hemma i Sundbyberg och var nyfiken på att testa Muay Thai när vi var där. När vi flyttade till Koh Samui blev det naturligt för mig och min syster att börja träna, berättar Smilla. Men övergången från karate till Muay Thai var inte helt enkel, fortsätter hon.
– Det jobbigaste var värmen och teknikerna. Att använda armbågar och knän var något helt nytt för mig, förklarar hon, och berättar om hur den första matchen i Thailand blev en mental utmaning.
– Jag ville inte fightas, men alla på gymmet sa att det skulle gå bra och mina föräldrar stöttade mig. Efter matchen ville jag aldrig köra igen, men några månader senare stod jag i ringen igen. Det var först efter min tredje match som jag började gilla det, medger hon.
Ett liv format av Muay Thai
Muay Thai har haft en djupgående inverkan på Smilla, både i och utanför ringen. Trots att hon är en världskänd fighter beskriver hon sig själv som blyg.
– Jag har ett bra självförtroende i ringen, men ute på stan kan jag känna mig osäker, berättar hon.
Genom sporten har hon lärt sig vikten av att tro på sig själv.
– Jag vet att jag kan bli bäst bara jag jobbar för det, säger hon, och berättar vidare om hur träningen är intensiv och bygger på traditionella thailändska metoder.
– Jag tränar old school Muay Thai. Springer en mil på morgonen, kör paddar, vilar och upprepar allt igen på eftermiddagen, sex dagar i veckan, förklara Smilla.
Det är en målmedvetenhet som har gett resultat och placerat henne bland de bästa i världen.
Utmaningar och framgångar
Smilla har mött både framgångar och motgångar, men hon har aldrig tvekat om sin väg.
– Mitt mål har alltid varit att bli bäst i världen, och när jag hörde om ONE Championship (öppnas i ny flik) visste jag att jag ville bli den yngsta att ta bältet, berättar hon.
En tuff förlust av ett bälte i Thailand var en av de största besvikelserna, men den stärkte hennes beslutsamhet. Hon känner dock inte press från omgivningen.
– Det är alltid kul att bli igenkänd, men det händer inte så ofta i Sverige eftersom jag nästan aldrig är hemma, reflekterar hon.
För unga kvinnor som vill börja med kampsport har Smilla ett tydligt råd:
– Kämpa på! Det ger en trygghet och är en fantastisk träningsform. Du hittar alltid vänner på gymmen, och det är något du kan ta med dig över hela världen, uppmanar hon.
Framtidsdrömmar och liv utanför ringen
Framtiden ser ljus ut för Smilla, som för närvarande tränar MMA inför sin nästa fight i ONE Championship.
– Jag har en stor dröm som jag inte kan avslöja än, men en dag ska jag göra den verklig, förklarar hon.
Trots sin framgång är hon en familjeperson och spenderar gärna tid med sina närmaste när hon inte tränar.
– Jag går på bio och hänger med min familj när jag kan. Annars är det mest träning som gäller, berättar hon.
För Smilla handlar livet om balans. Balans mellan det intensiva livet som professionell fighter och stunder av återhämtning. Hennes resa är en inspiration för många, särskilt unga kvinnor, och hon hoppas att fler ska våga testa kampsport.
– Alla behöver inte fightas, men sporten kan ge så mycket mer, både fysisk och mental styrka, avslutar hon.
Foto: ONE (öppnas i ny flik) och Smilla Sundbergs privata