Solna Karate Cup hoppas fylla Solnahallen

Lördagen den 21 oktober är det återigen dags för en ny upplaga av Solna Karate Cup. Evenemanget kommer även i år att arrangeras i Solnahallen. Tävlingen är för både barn och vuxna. I år kommer även personer med funktionshinder kunna vara med och tävla för första gången.

Kampsportnews ville ta reda på mer om hur karatetävlingen anordnas. Vi tog därför en pratstund med arrangören Andreas Fritsch inför det stundande evenemanget.

– 2012 fick vi, Inoue-Ha, frågan av Stockholms Karateförbund om vi kunde arrangera Stockholms Distriktsmästerskap. Sensei Per-Ola Olsson tyckte att datumet låg lite för nära Karate Kid Cup och frågade mig om jag kunde tänka mig att arrangera en tävling. Jag fick rådet att köra några barnklasser också för att klara ekonomin, säger han och fortsätter:

– Barnklasserna som gick under namnet Solna Karate Cup drog trehundratrettio starter. Som tur var fanns det i samma lokal två lite mindre hallar intill den som vi hade bokat. Därför kunde vi gå från tre planerade matchytor till sju. Vi fick slita för att få ihop tillräckligt med domare och funktionärer. Från 2014 går Solna Karate Cup på ett separat datum skilt från DM och vi har lagt till vuxenklasser. 2014 var också första gången vi körde i Solnahallen.

Andreas och resten av arrangörsgruppen hoppas återigen på ett stort deltagarantal när dörrarna slås upp om ett par veckor. Han betonar att barnen erbjuds samma tävlingsförutsättningar som de vuxna får.

– Vi brukar ha mellan fem- och sjuhundra starter. Antalet klubbar brukar vara femtio till femtiofem. Vi hoppas att det blir något åt det hållet. Det har varit en fantastisk stämning. Man vill alltid göra det bättre än förra året, säger han och tillägger:

– Det som gör Solna Karate Cup lite unik är kombinationen av att det är en bra förstagångstävling för barn. Det finns klasser både för nybörjare och de som har tränat längre, samtidigt som vi har högsta standard när det gäller antalet domare med mera. Vanligast på barntävlingar är att man drar ner antalet domare till ett absolut minimum. På Solna Karate Cup är det samma nivå som på Svenska Mästerskapen.

En nyhet på årets tävling är att arrangörerna har valt att introducera parakarate för att inkorporera tävlingssugna utövare med funktionsnedsättning.

– Solna Karate Cup har i år för första gången parakata för både barn och vuxna. Klasserna utförs på samma sätt som övriga klasser. En skillnad är att ledsagare tillåts. Vi räknar inte med jättemånga deltagare men förhoppningsvis tar andra tävlingar efter, så att klasserna kan växa på sikt.

Solna Karate Cup håller fortfarande, likt många andra evenemang, på att repa sig efter några mödosamma år. Arrangörerna kommer följaktligen fokusera på tävlingens essentiella detaljer i första hand.

– Järva Karate Dojo är en ganska liten klubb i Solna med drygt hundra medlemmar. Vi tillhör dock en stor organisation med nästan fyrtio års vana av att arrangera tävlingar. Inoue-Ha arrangerar Karate Kid Cup, Svenska Juniorpokalen, Svenska Katapokalen och RM-Shito Ryu, säger han och tillägger:

– Sanningen är att vi fortfarande är lite ringrostiga sedan pandemin satte stopp för tävlingar och andra stora arrangemang. Därför kommer vi snarare satsa på det grundläggande, bra information, tidsschema som håller och så vidare. Möjligtvis lite kosmetiska uppdateringar och en fotohörna. 2018-19 påbörjade vi en satsning för att få hit fler tävlande från andra länder men sedan kom pandemin och satsningen kom av sig. Kanske är det fortfarande framtidsvisionen, vi får se 2024.

Ett år. Ja, det är så lång tid det tar för Andreas och hans kompanjoner att planera och sätta ihop den årliga karatetävlingen.

– I princip börjar planeringen för nästa års upplaga redan dagen efter att tävlingen genomförts. Sedan går det i perioder. För en tävling som går i oktober behöver tävlingssanktion och bokning av hall ordnas i god tid innan, helst i februari-mars. Sedan är det lugnt fram till maj-juni då man bör komma ut med första inbjudan till klubbar, domare, läkare, funktionärer med mera. I augusti brukar man behöva göra en påminnelserunda, säger han och adderar:

– Det största jobbet sker veckorna innan tävlingen och sista veckan är extrem. Då skulle man verkligen behöva trettiosex timmars dygn. Väldigt mycket av jobbet gör man själv. Andra är kanske bättre på att delegera än vad jag är. Dagen innan och under tävlingen så är det fyrtio-femtio personer som är inblandade.

Karate betyder mycket för Andreas. Han skulle nog kunna apostrofera alla de positiva attribut karaten besitter i evigheter men nöjer sig med en kortare resumé.

– Oj, det skulle behövas en hel artikel bara för den frågan. Karate är så mycket. Bra träning för kropp och själ. Budotraditionen är en viktig del, många delar av samhället skulle må bra av att inspireras av den. Hur vi tränar, individuellt men ändå i grupp. Killar och tjejer tillsammans, unga och gamla samt barn och föräldrar.

Utifrån dagens premisser är Andreas nöjd med vårt lands karateutövare och deras prestationer. Han refererar dock gärna, som många andra, tillbaka till svensk karates glansdagar.

– Sverige är ett litet land och karate är en förhållandevis liten sport. Med de förutsättningarna så ska vi vara stolta över att vi ändå har utövare som placerar sig bra på utländska tävlingar och mästerskap. Men visst, jämför man med guldåren på åttio- och nittiotalet så finns det en del att jobba på.

Fotograf Donnie Klang

Läs mer om Solna Karate Cup 2023

Läs även om Karatetävlingen Heian Cup

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*